مقدمه
بی تردید شخصیت یکی از جذاب ترین و در عین حال پیچیده ترین مفاهیمی است که در روان شناسی مورد بحث قرار می گیرد. گستردگی، تنوع و چندوجهی بودن این مفهوم به حدی است که دستیابی به تعریفی جامع، پایدار و مورد پذیرش همگانی را نه تنها دشوار، بلکه تقریباً ناممکن ساخته است. به طوری که می توان گفت به تعداد افرادی که در تلاش برای شناسایی و تعریف این مفهوم برآمده اند، تعاریف و تفسیرهای گوناگونی ارائه شده است. واژه «شخصیت» در زبان انگلیسی از کلمه لاتین persona گرفته شده که در اصل به نقاب هایی اشاره دارد که بازیگران تئاتر در یونان باستان بر چهره می گذاشتند؛ این نقاب ها نه تنها چهره ی ظاهری شخصیت ها را تغییر می دادند بلکه نقش و هویت آن ها را نیز نمایان می ساختند (هجل و زیگلو، ۱۹۷۹).
شناخت تفاوت های فردی و ویژگی های شخصیتی می تواند ما را در حل بسیاری از مشکلات و چالش های رفتاری یاری کند. وقتی بپذیریم که انسان ها از نظر توانایی های ذاتی و اکتسابی با یکدیگر تفاوت دارند، دیگر انتظار نخواهیم داشت که همگان رفتاری مشابه و یکسان داشته باشند. اگرچه بسیاری از صفات انسانی در یک راستا قابل مقایسه نیستند، اما می توان افرادی را که ترکیب های مشابهی از صفات دارند، در گروه های خاصی طبقه بندی کرد (بهرامی و همکاران، ۱۳۸۰).
بخش بزرگی از زندگی هر فرد در محیط های کاری سپری می شود و فعالیت های شغلی نقش مهمی در سلامت روان ایفا می کنند. اشتغال نه تنها منبعی برای تامین نیازهای مالی است، بلکه به فرد حس استقلال می بخشد و بستر مناسبی برای رشد عزت نفس فراهم می کند.
با این حال، محیط های کاری همواره با منابع متعدد فشار روانی همراه هستند؛ عواملی نظیر سروصدا، تراکم جمعیت، نور نامناسب و مشکلات ارتباطی با دیگران می توانند سبب بروز استرس شوند. در صورتی که فرد نتواند به شکل موثری با این فشارها مقابله کند، ممکن است دچار عوارض جسمی، روانی و رفتاری گردد. تداوم فشار روانی می تواند به کاهش رضایت شغلی و در نهایت فرسودگی شغلی منجر شود که پیامدهای آن شامل خستگی مفرط، بی تفاوتی، کاهش اثربخشی، دل زدگی و ناکامی در عملکرد خواهد بود.
فرسودگی شغلی تنها بر بهداشت روانی فرد تاثیر نمی گذارد، بلکه بهره وری و کارآمدی او را نیز به شدت کاهش می دهد. از این رو، آشنایی با راهکارهای موثر مقابله با استرس شغلی و پیشگیری از فرسودگی می تواند نقش مهمی در ارتقای سلامت روان، افزایش انگیزه و بهبود عملکرد نیروی انسانی داشته باشد.
فهرست مطالب :
فصل اول- کلیات تحقیق
مقدمه
هدف پژوهش
بیان مسئله
اهمیت موضوع پژوهش
پرسش پژوهش
فرضیه پژوهش
تعریف مفاهیم
تعریف مفهومی: تعریف عملیاتی
تیپ شخصیتی درونگرا- برون گرا
تعریف مفهومی
تعریف عملیاتی
فصل دوم – ادبیات تحقیق
فرسودگی شغلی
نشانه های مرضی فرسودگی شغلی
نشانه های فرسودگی شغلی
علل فرسودگی شغلی
فرسودگی شغلی، نشانه ها و عوارض
عوامل زمینه ساز و مرتبط به فرسودگی شغلی
عوارض و اثرات فرسودگی شغلی
اثرات عمده فرسودگی شغلی
مروری بر تحقیقات گذشته: تحقیقات انجام شده در خارج از کشور
تحقیقات انجام شده در داخل کشور
فصل سوم – روش تحقیق
مقدمه
روش آماری در پژوهش: جامعه آماری
شیوه نمونه گیری
ابزار اندازه گیری
فصل چهارم – تجزیه و تحلیل داده ها
خلاصه
بخش اول) تجزیه و تحلیل توصیفی
بخش دوم) بررسی فرضیه پژوهش
فصل پنجم
خلاصه: نتیجه گیری: چکیده
محدودیت های پژوهش: پیشهادات: منابع و مآخذ