تجارت الکترونیک واژه ای است که امروزه در مقالات و ادبیات بازرگانی و تجارت و رسانه های عمومی بسیار به گوش می رسد. این پدیده نوین هم به علت نوپابودن و هم به علت کاربردها و زمینه های بسیار متنوع فعالیت، نزد مراجع گوناگون تعاریف مختلفی دارد. همچنین تجارت الکترونیک پدیده ای چندرشته ای است که ازطرفی با پیشرفته ترین مفاهیم فناوری اطلاعات و ازسوی دیگر با مباحثی مثل بازاریابی و فروش، مباحث مالی و اقتصادی و حقوقی پیوستگی دارد. از این رو تعابیر گوناگونی از آن پدید آمده است برخی فکر می کنند تجارت الکترونیک به معنی انجام امور تجاری بدون استفاده از اسناد و مدارک کاغذی است. برخی دیگر تبلیغات بر روی اینترنت و حتی خود اینترنت را مترادف با تجارت الکترونیک می دانند. برخی دیگر تصور می کنند تجارت الکترونیک یعنی سفارش دادن کالاها و خدمات و خرید آنها به وسیله رایانه. همه دیدگاههای بالا بخشی از مفهوم تجارت الکترونیک را پوشش می دهند اما کامل نیستند.
تعاریف تجارت الکترونیک
سازمانها و موسسات علمی و تحقیقاتی و مراکز تجاری معتبر جهانی و پژوهشگران فعال در زمینه تجارت الکترونیک چندین تعریف از تجارت الکترونیک ارائه کرده اند:
تعریف لینچ و لیندکوئیست: تجارت الکترونیک به معنای مبادله محصولات و خدمات درمقابل پول با استفاده از تواناییهای اینترنت است.
کالاکوتا و وینسون دو پژوهشگر مشهور تجارت الکترونیک در کتاب خود به نام مرزهای تجارت الکترونیک آن را این طور تعریف می کنند: تجارت الکترونیک واژه معادلی است برای خریدوفروش محصولات، خدمات و اطلاعات به وسیله زیرساختارهای شبکه ای.
گروه کاری فناوری زیرساختارهای اطلاعاتی و کاربرد آن (۱(IITA)( یک تعریف کارکردی از تجارت الکترونیک ارائه می کند: تجارت الکترونیک ارتباطات، مدیریت داده ها و خدمات ایمنی را یکپارچه می سازد تا کاربران تجاری در سازمانهای گوناگون بتوانند به صورت خودکار اطلاعات را مبادله کند .
ولادیمیر زواس در مقاله خود به نام ساختار و آثار کلان تجارت الکترونیک بیان می دارد: تجارت الکترونیک به معنی سهیم شدن در اطلاعات، حفظ ارتباطات تجاری و هدایت مبادلات بازرگانی به وسیله شبکه های ارتباطی است
فهرست مطالب
تجارت الکترونیک ۱
تعاریف تجارت الکترونیک ۱
پیدایش تجارت الکترونیک ۳
چارچوب نظری ۴
فناوریهای پشتیبانی کننده ۸
پیدایش و پیشرفت اینترنت ۱۱
چگونگی عرضه اطلاعات ۱۳
سطوح تماس با اینترنت ۱۴
آدرسهای اینترنت ۱۵
اطلاعات در صفحات وب ۱۶
اینترنت ها و اکسترانت ها ۱۸
ابزارهای اجرایی و عملیاتی ۱۹
مبادله الکترونیک داده ها ۲۰
پست الکترونیک ۲۳
ابزارهای اینترنتی ۲۴
نمابر پیشرفته ۲۵
ابزارهای صوتی ۲۵
پشتیبانی درخواست پیوسته ۲۵
انتقال پرونده ها ۲۵
طراحی و تولید به کمک رایانه ۲۶
ابزارهای چندرسانه ای ۲۷
تابلوهای اعلان الکترونیکی ۲۷
کنفرانسهای راه دور ۲۷
تعیین هویت به صورت خودکار ۲۸