چکیده:
اهداف آموزش وپرورش زمانی تحقق خواهند یافت که برنامه ها و محتوای آموزشی با توجه به نیازها وامکانات دانش آموزان تهیه و اجرا گردند. .در گزارش حاضرپس از ذکر مقدمه ای چند درقسمت تجزیه وتحلیل مطالب به ترتیب به فایده و اهمیت مشاوره،تاریخچه راهنمایی و مشاوره،تعاریف راهنمایی و مشاوره ، اهداف مشاوره و راهنمایی ، ضرورت مشاوره در مدارس ، مشاوره و راهنمایی در نظام آموزش و پرورش ، نقش مشاور در مدارس ، امور تحصیلی ، تامین بهداشت روانی دانش آموزان و مهم ترین وظایف کادر آموزشی در برابر برنامه مشاوره و راهنمایی پرداخته شده است.
مقدمه:
مشاوره و راهنمایی درمدارس برنامه ای حیاتی است که در عرصه ی تعلیم و تربیت جهان (خصوصاً دوره ی آموزش عمومی) از سال های دور مورد توجّه قرار گرفته است. چرا که طیّ این دوره دانش آموزان در مرحله ی آغازین تجربه های اجتماعی توام با رشد فردی قرار دارند.
تعلیم و تربیت در دوره ی مذکور نقش تعیین کننده ای در هدایت فراگیر و نقش پذیری متناسب وی در جامعه ایفا می نماید به طوری که ایجاد سرمایه ی انسانی و توسعه ی فرهیختگی در جامعه ی ناشی از تربیت فراگیران در این دوره به ویژه با تاکید بر شناخت توانایی ها، استعداد ها و علایق آنان است. کمک به توسعه ی مهارت های زندگی به ویژه فرآیند تصمیم گیری و هدف گزینی از ضرورت های ارزشمندی است که تقویت فرآیند مشاوره و راهنمایی از طریق معلّمان دانا و دلسوز را میسّر می سازد.
برای تحقّق برنامه های مذکور دو رویکرد وجود دارد :
۱ـ تاکید بر مشاور در مدارس به عنوان یک فرد متخصّص
۲ـ ارتقاء فرآیند راهنمایی و مشاوره از طریق توانمند سازی کلیه ی عوامل انسانی مدارس (مدیر ـ معاون ـ مربّی و معلّمان)
فهرست
چکیده: ۲
مقدمه: ۳
فایده و اهمیت مشاوره و راهنمایی : ۳
تعاریف راهنمایی و مشاوره : ۵
تعریف مشاوره : ۵
اهداف مشاوره و راهنمایی : ۶
ضرورت فعالیت های راهنمایی و مشاوره در مدارس: ۸
وظایف راهنمایی و مشاوره در دبستان ۱۰
۱-درک و شناسایی دانش آموزان ۱۰
۲- وظیفه تکاملی ۱۰
۳-وظیفه پیشگیری ۱۱
۴-بهبود سازش فردی ۱۱
نقش مشاوران درتامین بهداشت روانی دانش آموزان : ۱۲
نتیجه گیری : ۱۴
منابع وماخذ: ۱۵