این مقاله به بررسی تحول بازاریابی با ظهور اینترنت، روش های نوین بازاریابی آنلاین، استراتژی های موثر و تفاوت های آن با بازاریابی سنتی می پردازد.
مقدمه
همه چیز از زمانی آغاز شد که آیفون نخستین بار معرفی شد.
پس از آن، موج تازه ای از تلفن های هوشمند وارد بازار شد که با اپلیکیشن ها و ابزارهای آنلاین، سبک زندگی ما را تغییر دادند و اینترنت را به بخشی جدانشدنی از روزمره مان تبدیل کردند.
با ظهور فیسبوک، تعامل های اجتماعی نیز به فضای مجازی راه یافت. گوگل نیز نقش بزرگی ایفا کرد و باعث شد به راحتی پاسخ هر پرسشی را فقط با چند کلیک به دست آوریم.
در این میان، شرکت های ارائه دهنده اینترنت و اپراتورهای تلفن همراه، با فراهم کردن دسترسی آسان تر و سریع تر به اینترنت، عملاً ما را وارد دنیایی تازه کردند؛ جهانی مجازی که گویی دیگر از آن گریزی نیست.
در فیلم The Social Network، نقل قولی از شخصیت مارک زاکربرگ هست که می گوید: «ما زمانی در غار زندگی می کردیم، بعد به روستاها کوچ کردیم، شهرها را ساختیم و اکنون آماده ایم که در اینترنت ساکن شویم.»
واقعیت این است که همین گونه هم شد.
در دنیای امروزی، هر کسب و کاری به محض آن که متوجه تجمع مردم در فضایی خاص شود، سعی می کند در آن فضا دیده شود. اکنون اینترنت همان فضای شلوغ و پر رفت و آمدی است که همه به دنبال حضور در آن هستند.
حتی برای رفع نیازهای اساسی مانند تهیه غذا و خرید روزمره نیز وابسته به فضای آنلاین شده ایم. در نتیجه، بازاریابی در این فضا نه تنها پررنگ تر، بلکه تبدیل به یک ضرورت شده است.
تاریخچه بازاریابی آنلاین
سرآغاز بازاریابی دیجیتال به اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی بازمی گردد. در آن دوران، وب سایت ها تنها شامل متن های ساده ای بودند که اطلاعات محدودی را در اختیار کاربران می گذاشتند. با گذشت زمان، عناصر گرافیکی و سپس تبلیغات تصویری به این سایت ها افزوده شد.
در گام های بعد، فروش اینترنتی شکل گرفت و به تدریج مفهوم تجارت آنلاین به شکلی کامل تر ظاهر شد؛ مفهومی که اینترنت را به عنوان ابزاری برای افزایش سرعت فروش و توسعه خدمات به کار می گیرد.
بازاریابی آنلاین چیست؟
بازاریابی از دیرباز به روش های سنتی انجام می شد. اما از دهه ۹۰ میلادی، شکل جدیدی از آن با عنوان بازاریابی اینترنتی یا آنلاین شکل گرفت.
این روش در واقع ادامه ای بر همان هدف های قدیمی بود، با این تفاوت که ابزار و مسیر آن تغییر یافته بود. با رشد استفاده عموم از اینترنت، فعالان اقتصادی به این نتیجه رسیدند که باید شیوه ای برای جذب مشتری در فضای آنلاین پیدا کنند؛ و این گونه بود که بازاریابی دیجیتال متولد شد.
در این مدل، کسب و کارها از بستر اینترنت برای معرفی، فروش و پشتیبانی محصولات و خدمات استفاده می کنند.
در تعریف کلی، بازاریابی به معنای شناخت قابلیت های خود، درک نیازهای مخاطب و تلاش برای ایجاد ارتباط موثر جهت معرفی کالا یا خدمات است.
بازاریابی آنلاین نیز همین معنا را دنبال می کند، با این تفاوت که از ابزارهای دیجیتال مانند رسانه های اجتماعی، ایمیل، موتورهای جست و جو و تبلیغات آنلاین بهره می گیرد تا با سرعت بالاتر، هزینه کمتر و بازدهی بهتر، مخاطبان بیشتری را به خود جذب کند.
فهرست مطالب
- مقدمه
- تاریخچه
- بازاریابی آنلاین چیست؟
- چند روش اصلی بازاریابی آنلاین
- چگونه بازاریابی آنلاین کنیم؟
- انواع بازاریابی آنلاین
- بازاریابی وابسته
- نمایش تبلیغات
- بازاریابی ایمیلی
- بازاریابی داخلی
- بازاریابی موتور جستجو
- بازاریابی شبکه های اجتماعی
- دلیل اهمیت بازایابی آنلاین
- تبلیغات بصری (Display Advertising)
- ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
- بازاریابی درون گرا (Inbound Marketing)
- بازاریابی موتورهای جست و جو (SEM)
- بهینه سازی موتورهای جست و جو (SEO)
- بازاریابی شبکه های اجتماعی
- بازاریابی زنجیره ای
- نقش مشتریان در بازاریابی آنلاین
- تفاوت آنلاین یا اینترنت مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ
- مزایای روش بازاریابی آنلاین به بازاریابی سنتی
- ۸ استراتژی برتر برای بازاریابی آنلاین
- استراتژی خوب در مقابل استراتژی ناموفق
- ۱- افزایش CTR ارگانیک
- ۲-افزایش نرخ کلیک در تبلیغات
- ۳- نگاهی تازه به بهینه سازی نرخ تبدیل
- ۴- هوشمندی در بازاریابی و تبلیغات
- ۵- دسته بندی بازدیدکنندگان برای تبلیغات ریتارگتینگ
- ۶- استفاده از شبکه های اجتماعی برای افزایش ترافیک
- ۷-استراتژی های هوشمندانه مارکتینگ در تبلیغات رقابتی
- ۸- برای موفقیت، به برندینگ توجه کنید.
- معایب بازاریابی آنلاین
- اقدامات امنیتی
- تاثیرات بر صنایع مختلف
- نتیجه گیری
- صرف هزینه کمتر
- منابع